lørdag den 9. februar 2008

Uge 1 - HELL WEEK

1 down - 15 to go!
Første uge er overstået, og når jeg tænker tilbage, har det været en fed uge, men da jeg stod i det, var det godt nok surt mange steder.
Hver dag startede omkring kl. 4.45 om morgenen, og vi aftrådte først omkring kl. 22.15. Det giver nogen pænt lange dage, hvor man skal være koncentreret hele tiden. Pauser er en by i Rusland, og ikke noget der rigtigt bruges i Danmarks bedste regiment ved de Jydske Dragoner.
De få pauser der var, blev hurtigt brugt på at stå i kø til mad, og på at komme på toilettet. Jeg kom i 4 eskadron / 2 deling - som er en gammel spejder eskadron, så det er hvis meget godt.

Første dag, mødte jeg ind ved 10.15 tiden, og var da også anden mand på stuen, så jeg rimelig frit kunne vælge, hvilken køje jeg ville have. Valgte en overkøje ved vinduet. Resten af 10 mandsstuen kom dryssende i løbet af en times tid. Os der var mødt på de forskellige stuer i 4 eskadron 2 deling, blev taget med over til lageret og fik udleveret kedeldragt, helt nye støvler, strømper og en baret.
Efter det blev vi ført ud i gården, hvor vi skulle læres op i eksercits. Eksercits er grundlæggende militærtræning i at stå og gå rigtigt. Så vi brugte stort set resten af dagen på at lære at stå i ret og rør, rette ind til højre, marchere, kort og langt holdt og hvad der ellers var.
Vi blev også lige snydt for vores middagspause, da kantinen var lukket af vi kom forbi, middagshvil blev også aflyst og vi marcherede videre.
Klokken 18.30 var der endelig aftensmad, og tror vi alle var godt sultende efter en lang kold dag uden for. Da maden var spist stillede vi uden for kl. 19.30 og rettede ind til højre (noget med at stå på 3 geledder i lige linjer, mens man kigger til højre). Men her var dagen ikke slut, vi tog lige 2 en halv time mere med blandet eksercits. Da aften appel endelig var færdig, var det bare hurtig ind og i seng, for vi skulle jo dejlig tidligt op tirsdag.

Tirsdag starter kl 4.59 da en sergent brager døren op, og siger vi skal op. Så der er ikke noget at diskutere, det er bare hurtigt op og skynde sig ind i et af vores 3 bade (til 10 mand). Koldt vand og med lavt tryk, var der massere af, så det tog ikke mange sek. før jeg var ude igen, og i gang med at få min tidligere udleveret kedeldragt på. Jeg havde dog lært fra dagen i går, hvor jeg stor frøs, at jeg nok hellere måtte tage termoundertøjet på. Hurtigt over og hælde noget morgenmad ned, og så ellers bare tilbage og i gang med at gøre hele stuen ren.
Klokken 7.10 stod vi klar med de andre delinger ude i gården til appel og morgen FUT (Fysisk Uddannelse og Træning). Efter en kort kontrol af stuerne og rengøringen, skulle vi til foredrag om påklædningsbestemmelser, kaserneorden, militær sikkerhed mm.. Da det var overstået gik turen over til middagsmad. Her var alle glade for at få noget i maven, da vi jo ikke fik noget middagsmad dagen før, og det skulle jo nødigt gentage sig for tit. Ellers var der mere eksercits, og vi fik endelig udleveret vores udrustning, som indebærer varmere tøj end en kedeldragt. Ellers fik vi for første gang vores nye bedste ven af se, et gevær M/95 med optisk sigte. Der havde vi fire timer udenfor, hvor vi lærte forskelligt om vores nye bedste ven, bl.a. våbenbetjening og sikkerhedsbestemmelser.


Onsdag startede som tirsdag med bad, mad og rengørings, denne gang skulle vi dog selv få os taget sammen til at rulle ud af sengen, for der kom ingen sergent og vækkede os. Efter Appel og FUT var der endnu nogle lektioner i gevær. Disse bestod af kontrol af gevær, lade og aflade samt afhjælpning af funktionsfejl. Ellers føltes dagen lidt lettere at komme igennem end de andre. Der var ikke så meget stående udenfor, men mere siddende indenfor og lytte til foredrag.

Torsdag var madpakke dag, for vi skulle for første gang ud og snuse lidt til felten. Dette var også dagen vi rigtigt skulle indvie vores gevær. Vi fik alle lov at affyre 3 løse skud med vores M95.
Ellers blev vi forevist hvordan fx et militært kanonslag, forskellige røgbombe og nødblus virker i praksis. Vi fik også testes vores CBRN (røgmaske), da vi skulle prøve at gå igennem røget fra den store røgbombe. Torsdag var også dagen vi skulle i gang med at fylde vores sandsække, så vi havde lidt at slæbe rundt på. Sådan en vejer alligevel et par kilo, når man var vandt til at bære rundt på en stort set tom rygsæk.
Sandsækkede skulle vi bruge senere på dagen til nogle skydelektioner, i sigte og åndedræt øvelser. Dagen sluttede med nogle forskellige løfte, bære og nedspringsteknikker, som vi ville få gavn af senere hen. Efter aften appel, var det ind på pudsestuen og for første gang igang med skosværten. Støvlerne skulle jo gerne være pæne til dagen efter. Heroppe er de dog heldigvis så flinke, at man ikke behøves at kunne spejle sig i dem. "Det er jo ikke livgarden" som vores præmier løjtnant siger, og det er vi taknemmelige for.

Endelig blev det fredag og jeg kunne efterhånden begynde at se en ende på den første uge. Efter morgenmanden var energitankene fyldt op igen og de sidste omkring 7 timer var jo ingen sag at komme igennem, når de andre dage havde været på over det dobbelte. Vi lage stille og roligt ud med repetition af lade/aflade gevær. Ellers bestod fredag af nogen foredrag ovre i gymnastik salen, samt den store stuerengøring. Endelig blev klokken 14.10 og appellen begyndte, og jeg kunne se en seriøs ende på "hell week". Da vi havde fået lavet honnør og sagt farvel til "chefen", var det bare af sted, ind og pakke sine ting og så ud i bilen, og så var det ellers hjem af, til en velfortjent weekend med fødderne oppe.

Det var en kort gennemgang af den første uge som værnepligtig ved Jydske Dragon Regiment. Alt i alt har det været en god uge. Mine fødder, skuldre, ryg osv. er måske af en anden mening for de har pænt ondt, men humøret er højt, og jeg er klar til at drage afsted igen på søndag. Vi har stort set været skånet for regnvejr. Det er støvregnet lidt noget af tiden, men på intet tidspunkt pisset ned, så det har også gjort det hele mere behageligt.

Uge 2 kommer bl.a. til at indeholde mere FUT der i blandt en coopertest, og så kommer noget af det rigtig sjove, vi skal nemlig på skydebane, og skyde med skarpt for første gang, så det forventer jeg mig meget af.






-// Menig Lystrup

1 kommentar:

Anonym sagde ...

De skal nok få dig pillet ned i løbet af de næste par måneder, så det ikke bliver "hellweek" men "hell forever!" :D